Hoppa till innehåll
Hem / Konstverk på Stavsborgsskolan

Projekt

Konstverk på Stavsborgsskolan

Stavsborgsskolan är utsmyckad med återbrukskonst. Torstensson Art & Design har tagit fram konstverken. Även elever på skolan har varit delaktiga i projektet.

Inför rivningen av den gamla skolan genomförde Hemsö och design- och arkitektbyrån Torstensson Art & Design en inventering av skolan. Material i byggnaden, som till exempel trappräcken, rör och glas, utvärderades och utvalda delar har använts till konstverk i den nya skolan. 

Konstverken

Sakträdet
Ett träd som bär med sig minnen från dåtid till framtid. Stammen kommer från en av ekarna som växte på den gamla Stavsborgsskolans skolgård. Den har fått grenar av metall som bär på föremål från bland annat den gamla skolan. De är upphängda efter ett visst mönster. Kan du lista ut vilket? En del saker kanske bara mormor eller morfar känner igen. På grenarna hänger de viktiga bokstäverna och siffrorna som tillsammans med sakerna hjälper oss att bevara och förmedla kunskap vidare till kommande generationer. Meningarna på stammen är budskap till framtida elever från några elever som gick i åttonde klass hösten 2022.

Palmerna
Titta upp mot palmernas kronor och du kan med fantasins kraft förflyttas till en oas i öknen. Palmdungen är skapad av lyktstolpar och trappräcken från den gamla Stavsborgsskolan.

Bokstavskluringen
De 24 utvalda bokstäverna i bokstavskluringen kommer från orden STAVSBORGSSKOLAN, HUVUDENTRÉ och SPORTHALL som fanns på den gamla Stavsborgsskolans skyltar. Hittar du de gömda orden? Du måste läsa åt alla håll för att se dem. Vilka fler ord kan du skapa? Hur många svenska ord tror du att man kan bilda av alla bokstäverna?

Svar: 29 119 svenska ord (30 juni 2023)

Dekorplattorna
Vissa av betongplattorna på skolgården innehåller bilder. De är skapade av elever som gick i årskurs 3 och årskurs 5 i Stavsborgsskolan våren 2022. De ska illustrera orden trygghet, vänskap och kompisar. Bilderna är skurna ur betongplattor som låg på den gamla Stavsborgsskolans skolgård.

Filmer från workshops med eleverna

Elever i årskurs 3 och 5 skapar motiv till dekorplattorna. Maj 2022.

Elever i årskurs 8 tar fram budskap som ristats in i Sakträdet. December 2022.