Hoppa till innehåll

Rättsväsende

Hemsö har lång erfarenhet av att tillhandahålla lokaler till polismyndigheter och andra statliga verksamheter inom rättsväsende. Denna fastighetskategori är en viktig pelare i ett välfungerande och hållbart samhälle.

En glad kvinna med mörkt hår , iklädd vit tröja och en grå kavaj, håller i ett anteckningsblock nedanför en stentrapp som leder upp till en domstolsbyggnad.

Specialanpassade lokaler med hög säkerhet

Fastigheter för rättsväsende utgjorde vid årsskiftet 11 procent av Hemsös totala fastighetsvärde. Hemsö ägde då 25 fastigheter varav 13 i Sverige, 5 i Tyskland och 7 i Finland. I fastigheterna ryms lokaler för polisverksamhet, kriminalvård, domstol och åklagare. Byggnaderna kännetecknas av en stor andel specialanpassade ytor med höga krav på säkerhet.

Hyresgästerna väljer ofta att samlokalisera sig till så kallade rättscentrum, som kan inrymma polis, kriminalvård och domstol. Av den kontrakterade årshyran står offentliga hyresgäster för närmare 100 procent i Sverige, Finland och Tyskland. De största hyresgästerna i kategorin är Polismyndigheten, Justitieministeriet (Finland) och Domstolsverket.

Efterfrågan och förändrade krav

Efterfrågan på nya lokaler är god och ett antal om- och tillbyggnader samt nyproducerade fastigheter planeras de kommande åren.

Domstolar och polis lämnar äldre fastigheter till förmån för nya mer ändamålsenliga lokaler. Det beror framförallt på förändrade krav på yteffektiva lokaler samt ökad säkerhet på grund av en högre hotbild mot rättsväsendet.

 • Om oss

  Vill du veta mer om Hemsö?

  Hemsös affärsidé är att hållbart äga, förvalta och utveckla samhällsfastigheter. Vår vision är att stärka ryggraden i samhället och vi utvecklar och förvaltar fastigheter med fokus på människorna som vistas där.

  Om oss
 • Kontakt

  Vill du komma i kontakt med oss?

  Här hittar du kontaktuppgifter och adresser till våra kontor och kontaktpersoner på Hemsö. Välkommen att höra av dig!

  Kontakta oss