Hoppa till innehåll

Badhus

Det råder stor efterfrågan på nya badhus i Sverige. För att hjälpa Sveriges kommuner att bygga nytt och bättre har vi samlat experterna som behövs och kan erbjuda en samverkansmodell där alla får göra det de är bäst på, från upphandling till förvaltning.

HemTag – specialister i samverkan

Hemsö och Tagebad bildade under hösten 2021 det gemensamma bolaget HemTag. Det ägs med hälften vardera och har uppdraget att utveckla, äga och förvalta bad- och friskvårdsanläggningar.

HemTags badhus utvecklas med Tagebads specialistkunskap och erfarenhet inom bad- och friskvårdsanläggningar och med Hemsös långsiktighet, genomförandekraft och finansiella styrka. Det gemensamma bolaget erbjuder kommuner och regioner möjligheten att hyra badhus i stället för att äga dem själva. Tillsammans kan vi bidra till att fler moderna badanläggningar byggs.

Äldre man med orange badmössa och simglasögon vid kanten av en pool i ett badhus

En plats för glädje och hälsa

Ett badhus ska inte vara ett dyrt problem som är svårt att lösa. Det ska vara händelsernas centrum i varje kommun – en plats för glädje, för hälsa och för demokrati. Där alla är välkomna att uppleva vatten på ett tryggt sätt. Det fyller också en viktig funktion för föreningslivet samt för friskvård och hälsa.

Badhus är dessutom platsen för livsviktig kunskap och långsiktig trygghet. Simskolor och simträning räddar liv.

En grupp med badglada barn som hoppar från kanten ner i vattnet i en inomhuspool på ett badhus.

Efterfrågan

Idag är 75 procent av landets alla badhus äldre än 40 år och ett gigantiskt investeringsbehov närmar sig med stormsteg. Badhus är en kommunal angelägenhet.

Skolverket ställer kunskapskrav gällande simning i läroplanen. Kommunerna behöver tillgodose skolornas behov av simundervisning och se till att simkunnighetsmålet uppfylls.

Projekt

Myrsjöbadet

Badhuset ska byggas enligt ett helt nytt och hållbart koncept, Ekobad, med minskad energiförbrukning vid både byggnation och drift. Byggnaden kommer att uppföras med mindre användning av betong till förmån för trä, och med ett bättre inomhusklimat för besökarna.

Läs mer
Se alla våra projekt här