Hoppa till innehåll

Äldreboende

Hemsö är Sveriges ledande fastighetsägare av äldreboenden och vi är också en betydande aktör i Tyskland. I femton år har vi byggt upp en djup förståelse för vad som krävs för att skapa trygga och väl fungerande lokaler för omvårdnad av äldre. Läs gärna vår senaste rapport "800 000 över 80 år – var ska Sveriges allt fler äldre bo?" där vi intervjuat ledande kommunpolitiker i fem kommuner runt om i Sverige.

Äldre kvinna i mörka solglasögon sitter på en uteplats eller balkong och dricker kaffe ur en liten vit och blommig kopp

Ett tryggt boende

Tillsammans med kommuner och privata operatörer bidrar vi med hållbara äldreboenden så att de som arbetar och bor i våra fastigheter mår bra och känner sig trygga. Den upplevelsen är även viktig för de anhöriga.

Äldreboende är Hemsös största fastighetskategori och utgjorde vid årsskiftet 38 procent av fastighetsvärdet. Hemsö äger 241 äldreboenden varav 118 i Sverige, 78 i Tyskland och 45 i Finland. Lokalerna inrymmer vård- och omsorgsboenden, demensboenden samt boenden för personer i behov av extra stöd och service.

Interiörbild från ett av Hemsös äldreboenden, Sköndalsvillan i Tyresö. Två personer som sitter i en trevlig loungemiljö och soffa och har en dialog med varandra.

Ökad efterfrågan

För äldreboende och utbildning är utvecklingen i de yngre och äldre åldersgrupperna viktig då efterfrågan på samhällsservice förväntas öka i takt med befolkningstillväxten.

I Sverige förväntas befolkningstillväxten i åldersgruppen 80+ år vara mycket kraftig, vilket innebär en stark efterfrågan på äldreboenden. Finland uppvisar samma trend med en växande andel äldre i befolkningen. Som en konsekvens har efterfrågan på äldreboenden ökat även här.

I Tyskland är antalet personer över 65 år fördelat på antalet personer i arbetsför ålder, bland de högsta i världen. År 2050 väntas Tyskland ha lika många pensionärer som personer i arbetsför ålder.

Var ska Sveriges allt fler äldre bo?

I samband med ett seminarium i Almedalen 2024 lanserades Hemsös rapport med syftet att ge en bild av hur utvecklingen ser ut i Sverige genom att exemplifiera med fem olika kommuner runt om i Sverige och visa på gemensamma utmaningar samt bidra med förslag på potentiella lösningar.

Ladda ner rapporten här
 • En äldre man med glasögon och hatt och tatuerad arm som tittar ut genom sitt fönster på äldreboendet.

  Trygga och utvecklande miljöer

  Hemsö utvecklar och förvaltar miljöer som ger förutsättningar för alla som vistas i våra lokaler att vara trygga och utvecklas till sin fulla potential.

  Läs mer
 • En äldre dam med röda läppar och stora smycken som sitter framför en tapet med gröns ekläv med en bukett orange ranunkler intill.

  Framtidens äldreboende

  Som fastighetsägare har Hemsö en viktig roll i att skapa goda förutsättningar för framtidens äldreboende.

  Läs mer
 • Två personers händer som håller i en liten bukett sommarblomster.

  Hemsöblomman

  Vi vet att det är många pusselbitar som ska falla på plats för att ett äldreboende ska vara attraktivt. Vårt verktyg Hemsöblomman hjälper oss att utveckla trivsamma och hållbara boenden.

  Läs mer
 • Om oss

  Vill du veta mer om Hemsö?

  Hemsös affärsidé är att hållbart äga, förvalta och utveckla samhällsfastigheter. Vår vision är att stärka ryggraden i samhället och vi utvecklar och förvaltar fastigheter med fokus på människorna som vistas där.

  Om oss
 • Kontakt

  Vill du komma i kontakt med oss?

  Här hittar du kontaktuppgifter och adresser till våra kontor och kontaktpersoner på Hemsö. Välkommen att höra av dig!

  Kontakta oss