Hoppa till innehåll
Hem / Om oss / Digitalisering / Internetlyftet

Internetlyftet

Internetlyftet är Hemsös satsning på att framtidssäkra våra äldreboenden med snabb och robust internetuppkoppling i fastigheterna.

En man i 75-årsåldern med vitt hår och skägg sitter med en surfplatta och hörlurar. Hans högra hand vinkar till någon på skärmen som han har framför sig.

Tillgång till internet

I vår research kring Framtidens äldreboende har vi identifierat ett glapp när det gäller den digitala infrastrukturen på svenska boenden. 35 procent av särskilda boenden för äldre saknar till exempel fortfarande tillgång till internet i sina lägenheter, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Därför har vi, som en del av Internetlyftet, nyligen genomfört ett pilotprojekt där vi, förutom internet till fastigheten, också gett ett 10-tal av våra äldreboenden i Sverige fri trådlös internetuppkoppling för de äldre. Ambitionen är att på sikt erbjuda Internetlyftet i Hemsös samtliga äldreboenden.

Nytta för hela samhället

En robust internetuppkoppling i samhällsfastigheter gynnar;

 • Boende och besökare genom tillgång till snabbt internet i sina rum och lägenheter. 
 • Vårdgivare, som enkelt och säkert kan införa moderna och effektiva välfärdstjänster, som andningssensorer, nattkameror eller digitala lås.
 • Fastighetsägare och -förvaltare, då fastigheterna kan bli energieffektivare och mer ”självkörande”. 
 • Samhället med digitalt delaktiga boende, effektiva och tidsbesparande välfärdstjänster och mer klimatanpassade fastigheter. 

Birgitta Jonsson, internetaktivist med nästan 6 000 följare på Twitter Fru Jonsson tycker som vi på Hemsö – att alla som bor på äldreboende ska ha bra uppkoppling.

En glad äldre dam dricker en kopp kaffe och tittat på sin surfplatta.

nyhet

Internetlyftets wifi väl mottaget på äldreboenden

Inom ramen för Internetlyftet genomförde vi på Hemsö ett pilotprojekt där ett 10-tal äldreboenden i Sverige fick tillgång till högkvalitativt internet i fastigheterna.

En viktig del av livet

Tiden på ett äldreboende är en viktig del av livet. Nyckeln till ett bra boende är engagerad personal som får de boende att trivas och de anhöriga att känna tillit. Vi kan bidra till detta engagemang i allt från att fastigheten möjliggör bästa vård och omsorg till att personalen har en egen plats för paus och avkoppling.

 • En äldre dam med röda läppar och stora smycken som sitter framför en tapet med gröns ekläv med en bukett orange ranunkler intill.

  Framtidens äldreboende

  Vi har identifierat behov och drivkrafter för äldre, personal och anhöriga genom djupintervjuer, observationsbesök på äldreboenden, workshops, intervjuer med forskare och experter.

  Läs mer
 • Två personers händer som håller i en liten bukett sommarblomster.

  Hemsöblomman

  För att underlätta ett holistiskt perspektiv i arbetet med våra äldreboenden har vi utvecklat verktyget Hemsöblomman.

  Läs mer
 • Interiör från Sköndalsvillan, äldreboende i Tyresö. En samling människor sitter runt ett bord och samtalar glatt.

  Äldreboende

  Hemsö är Sveriges största fastighetsägare av äldreboenden och vi är också en betydande aktör i Tyskland.

  Läs mer