Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Nyheter / Åbo sjukhus möter framtiden med lägre klimatavtryck
nyheter

Åbo sjukhus möter framtiden med lägre klimatavtryck

Under året slutförde Hemsö energioptimeringen av Åbos sjukhus som pågått under två år. Två stora bergvärmesystem har installerats för att ersätta ungefär hälften av sjukhusets fjärrvärmeförbrukning. 

–  Det nya bergvärmesystemet minskade koldioxidutsläppen från uppvärmningen med 44 procent, vilket innebär cirka 300 ton per år. Att installera bergvärme är att ta ansvar för klimatet. Dessutom är det ekonomiskt lönsamt, säger Jyrki Kankaanpää, fastighetschef. 

– Vi har fått både bättre energieffektivitet och förbättrad inomhusluft.

Jyrki Kankaanpää, fastighetschef, Åbo sjukhus

Sjukhusets tre byggnader är från 1934, 1968 och 1984. Det finns bland annat avdelningar för specialistvård, en vårdcentral och en mödravårdsmottagning. Flera av systemen hade nått sin tekniska livslängd och reservdelar hade köpts in från olika leverantörer vid olika tidpunkter. 

– Hemsö gjorde ett enormt jobb bara genom att fastställa utgångsläget, säger Jyrki Kankaanpää.

Sjukhuset i drift under hela projektet  

Att renovera ett stort sjukhus utan att verksamheten påverkas är en rejäl utmaning. Ventilation, uppvärmning och all annan teknik måste fungera perfekt. En del av projektets faser genomfördes därför på nätter och helger för att orsaka så lite störningar som möjligt. Stillestånd som var nödvändiga för att byta ventilationssystemet förlades till de tider då byggnaden behövde som minst värme eller kyla.  

Smidigt och tydligt 

– Något som gjorde projektet så lyckat var tydliga roller och ansvar. En annan framgångsfaktor var att Hemsö såg till att alla parter var delaktiga i planeringen. Det gjorde processen smidig och minimerade störningarna, säger Jyrki Kankaanpää. 

Åbo sjukhus har nu både bergvärme och fjärrvärme, vilket optimerar byggnadens energiförbrukning. Kombinationen av två värmesystem gör försörjningen mer pålitlig än tidigare. Dessutom installerade vi nya fläktar som tar hand om spillvärme som används för att värma upp sjukhuset.   

Jyrki Kankaanpää

fastighetschef, Åbo sjukhus

 • Om oss

  Vill du veta mer om Hemsö?

  Hemsös affärsidé är att hållbart äga, förvalta och utveckla samhällsfastigheter. Vår vision är att stärka ryggraden i samhället och vi utvecklar och förvaltar fastigheter med fokus på människorna som vistas där.

  Om oss
 • Kontakt

  Vill du komma i kontakt med oss?

  Här hittar du kontaktuppgifter och adresser till våra kontor och kontaktpersoner på Hemsö. Välkommen att höra av dig!

  Kontakta oss