Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Nyheter / En ny hyrlösning som väcker intresse 
nyheter

En ny hyrlösning som väcker intresse 

Badhus är av tradition kommunägda. I Nacka kommun testats en ny modell där fastighetsbolaget Hemtag – hälftenägt av Hemsö respektive Tagehus Holding – utvecklar och driver nya Myrsjö badhus och hyr ut anläggningen till kommunen på drygt 30 år. 

Vi har hela kommun-Sveriges ögon på oss. Intresset för vår lösning är väldigt stort.

Anders Mebius, tidigare kultur- och fritidsdirektör, Nacka kommun*

De kommunägda badhusen vållar huvudbry på många ställen i landet. Under politikerveckan i Almedalen förra sommaren fick ämnet en egen seminariepunkt. Förklaringen är enkel: drygt 75 procent av Sveriges badhus är äldre än 40 år och det totala investeringsbehovet uppgår till mellan 40 och 60 miljarder kronor under de närmaste tio åren. 

Nacka kommun är inget undantag. De två befintliga badhusen – i Saltsjöbaden och Nacka centrum – håller på eller ska ersättas med nybyggnationer. Samtidigt ökar behovet av badhus då Nacka en av landets mest expansiva kommuner och befolkningsökningen beräknas fortsätta med cirka 2 400 personer om året. 

Ekobad vann 

När ett tredje badhus började diskuteras, placerat i anslutning till Myrsjö Sportcenter i Orminge, ville den politiska majoriteten prova en hyrmodell. Bland anbudsgivarna fanns Hemtag som bildades 2021 just med syftet att utveckla, äga och driva badhus i ett läge när många kommuner står med uttjänta simhallar. 

Hemtag har dessutom utvecklat ett eget patentsökt koncept: Ekobad. Med Ekobad förkortas byggtiden med 6–12 månader, kostnaden minskar med 15 procent eller mer och CO2-avtrycket minskar med 30–40 procent med mindre betong och mer trä i konstruktionen. 

Hemtag vann upphandlingen som i korthet innebär att Nacka kommun hyr det färdiga Myrsjö badhus inklusive drift och underhåll till en kostnad av 23,9 miljoner kronor om året i 33 år.  

– Lösningen har många fördelar för kommunen.

Anders Mebius, tidigare kultur- och fritidsdirektör, Nacka kommun*

– Den stora fördelen är att kommunen inte riskerar några extrakostnader under kontraktstiden. Det finns heller inga borgensåtaganden eller återköpsklausuler. För det betalar vi marginellt lite mer än om vi själva skulle bygga och stå för risken.

Många värden  

Det finns även andra värden än de rent ekonomiska. 

– Ekobad är en smart och innovativ lösning med fokus på hållbarhet. Badhuset är väl genomtänkt i alla delar och det bekräftades av den utomstående experten som granskade anbuden för vår räkning, säger Anders Mebius.

Att Hemsö och Tagehus Holding står bakom Ekobad är ytterligare en fördel

– I Nacka har vi samarbetat med Hemsö tidigare. Det är ett solitt företag med kunskap och långsiktighet. Det ger en extra trygghet, säger Anders Mebius som redan nu märkt ett stort intresse för Myrsjö badhus, trots att det ska stå klart först 2025. 

– I mitt nätverk har jag redan fått en hel del frågor om Ekobad. Vi har ögonen på oss från andra kommuner och det är kul. 

* I december 2023 lämnade Anders Mebius sin tjänst som kultur- och fritidsdirektör på Nacka kommun för rollen som kommundirektör i Kungsörs kommun. 

 

Anders Mebius

tidigare kultur- och fritidsdirektör, Nacka kommun*

FAKTA

 • Myrsjö badhus omfattar en huvudbassäng på 25 meter med möjlighet till åtta tävlingsbanor, en multibassäng med höj- och sänkbar botten samt gym med utrymme för gruppträning och studieplatser för unga. 
 • Ekobad, utvecklat av Hemtag, är ett helt nytt innovativt och patentsökt sätt att bygga badhus som går snabbare, är mindre resurskrävande och kostar mindre. 
 • Enligt Svenska Badbranschen (2021) finns det närmare 400 offentliga badhus i Sverige. Ungefär 80 procent av anläggningarna byggdes på 1950-, 60- eller 70-talet. 
 • Badhus

  Vill du veta mer om badhus och HemTag?

  Det råder stor efterfrågan på nya badhus i Sverige. För att hjälpa Sveriges kommuner att bygga nytt och bättre har vi samlat experterna som behövs.

  Badhus
 • Om oss

  Vill du veta mer om Hemsö?

  Hemsös affärsidé är att hållbart äga, förvalta och utveckla samhällsfastigheter. Vår vision är att stärka ryggraden i samhället och vi utvecklar och förvaltar fastigheter med fokus på människorna som vistas där.

  Om oss
 • Kontakt

  Vill du komma i kontakt med oss?

  Här hittar du kontaktuppgifter och adresser till våra kontor och kontaktpersoner på Hemsö. Välkommen att höra av dig!

  Kontakta oss