Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Nyheter / Ett nytt kapitel
nyheter

Ett nytt kapitel

Från pionjär till flaggskeppsprojekt: vårdboendet Büttelborn är det första i sitt slag i Tyskland som Hemsö har utvecklat och byggt i egen regi. Det öppnades nyligen och kommer inom kort att vara fullt uthyrt.

När Hemsö i slutet av 2019 bestämde sig för att bygga ett vårdboende i Büttelborn i södra Hessen såg världen väldigt annorlunda ut. Coronaviruset var fortfarande okänt för de flesta och det ryska angreppskriget i Ukraina hade inte inträffat.

Med den nya byggnaden i Büttelborn inledde Hemsö ett nytt kapitel i sin tillväxtstrategi i Tyskland. För första gången ansvarade Hemsö för utveckling och byggnation av ett äldreboende i Tyskland – en strategi som under många år varit välkänd och beprövad i Sverige och Finland.

– Vi är stolta över det nya äldreboendet i södra Hessen, ett projekt som visar vad Hemsö står för: att bygga hållbara och effektiva vårdboenden där de som bor och arbetar trivs och känner sig trygga.

Eik Noack, teknisk chef på Hemsö i Tyskland

Kriser drev upp kostnaderna

Efter en projekttid på fyra år färdigställdes byggnaden. En del problem uppstod under projektets gång. Byggfasen var trots allt inte som alla andra: för det första hindrade coronapandemin processerna på byggarbetsplatsen och Hemsö kände även av effekterna av kriget i Ukraina. I synnerhet den betydande ökningen av material- och energikostnader i samband med kriget vilket innebar att de ursprungliga planerna fick revideras. Till exempel installerades ett pelletsvärmesystem istället för det planerade gasvärmesystemet.

Projektet består av tre byggnader: I två av byggnaderna finns totalt 35 handikappanpassade lägenheter, varav den ena även erbjuder dagvård med 15 platser. Den tredje byggnaden är ett vårdhem med 94 platser, fördelade på 82 enkelrum och 6 dubbelrum.

Lägenheterna kommer att hyras ut av Hemsö via en fastighetsförvaltare och samtliga beräknas vara uthyrda under det första kvartalet 2024. Vårdboendet har varit öppet sedan slutet av 2023 och dagcentret kommer att öppna under första delen av 2024.

Hyresavtal på 20 år

Vårdboendet och dagcentret drivs av Seniorenpflegezentrum Büttelborn GmbH från Büttelborn, ett etablerat familjeföretag från regionen med vilket ett 20-årigt hyresavtal har ingåtts. Även här har Hemsös strategi återigen visat sig fungera, där alla berörda parter är med från början för att gemensamt hitta bästa möjliga inriktning för våra fastighetsprojekt.

Som ett resultat av detta har operatörer och hyresgäster hittills varit mycket nöjda med det nya boendet.

Eik Noack

teknisk chef på Hemsö i Berlin

+49 160 720 27 85 Skicka e-post
 • Om oss

  Vill du veta mer om Hemsö?

  Hemsös affärsidé är att hållbart äga, förvalta och utveckla samhällsfastigheter. Vår vision är att stärka ryggraden i samhället och vi utvecklar och förvaltar fastigheter med fokus på människorna som vistas där.

  Om oss
 • Kontakt

  Vill du komma i kontakt med oss?

  Här hittar du kontaktuppgifter och adresser till våra kontor och kontaktpersoner på Hemsö. Välkommen att höra av dig!

  Kontakta oss