Excellent arbetsgivare 2024 – Bäst i branschen!
Vi fick nyligen de glädjande nyheterna att Hemsö även detta år tillhör de 10 procent bästa arbetsgivarna i Nyckeltalsinstitutets kartläggning av rådande arbetsvillkor i svenskt näringsliv.
2023 var första året som Hemsö var med i kartläggningen, också med ett bra resultat och bland de 10 procent bästa arbetsgivarna. Redan ett år senare kan vi stolt säga att vi är bäst i vår bransch!
Anna Oom Lindroos, CHRO, HemsöVi är så stolta och glada över att vi i år tar oss hela vägen till toppen i Attraktiv arbetsgivarindex utav 40 fastighetsbolag. Det är en tuff konkurrens i vårt segment och vi jobbar aktivt för att fortsätta utvecklas i en positiv riktning.
Kartläggningen baseras på insamlad statistik från 2023 och kommer från en databas med information om drygt 800 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor från fler än 400 företag och organisationer.
Kategorin Attraktiv arbetsgivarindex baseras på faktorer som exempelvis tillsvidareanställningar, lika chefskarriär, gruppstorlek, kompetensutveckling och sjukfrånvaro.
Anders Johrén, grundare och analytiker, NyckeltalsinstitutetHemsö är en mycket attraktiv arbetsgivare baserat på rådande arbetsvillkor. Det som främst utmärker Hemsö är trygga anställningsvillkor, en hög chefstäthet, jämställda strukturer, både bland anställda och chefer. Det leder till bland annat mycket låga sjuktal. Dessutom är personalomsättningen relativt låg både överlag och bland nyanställda, vilket indikerar på välfungerande rekryterings- och onboardingprocesser.
Det är roligt att se att fastighetsbranschen har bra resultat på flera områden, för att nämna några:
- Behåller sina medarbetare – Nyanställda stannar i högre grad än i andra branscher
- Jämn grundstruktur – Nästan varannan medarbetare är kvinna! (46%)
- Hög chefstäthet – vilket förutom stor access till sin chef även korrelerar med låga sjuktal.
Sen finns det givetvis förbättringspotential – exempelvis det faktum att kvinnor och män tenderar att ha olika roller och befinna sig i olika delar i organisationen och hur mäter man kompetensutveckling på bästa sätt?