Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Nyheter / Flytten till Polacksbacken: ”Som att komma hem”
nyheter

Flytten till Polacksbacken: ”Som att komma hem”

Campus Pollackbacken, fastigheten Kronåsen 1:15 i Uppsala

För drygt 110 år sedan – 1909-1912 – uppfördes kasernbyggnaderna för Upplands regemente vid Polacksbacken. När Lundellska skolan flyttade till Campus Polacksbacken hösten 2023, var det en speciell händelse. 

– Det var som att komma hem. Äntligen har vi en skolbyggnad som matchar vår anrika skola som grundades 1892.

Stefan Nyhem, rektor på Lundellska skolan

Våren 2021 köpte Hemsö Campus Polacksbacken av Akademiska Hus, som samtidigt byggde nya lokaler för dåvarande hyresgästen Uppsala universitet. Som campus lever dock området kvar i högsta grad: här finns tre gymnasiefriskolor som drivs av Academedia samt nyligen inflyttade kommunala gymnasieskolan Lundellska. 

– Tack vare flytten från Ulleråkersområdet har vi kunnat öka elevtalet med 250 till totalt 1 450 elever. När den sista etappen av skolan är inflyttningsklar hösten 2024, kommer vi dessutom att kunna starta ett tekniskt program med ett årligt intag av ytterligare 64 elever, säger Stefan Nyhem. 

Ökat intresse 

De historiska regementsbyggnaderna har anpassats av Hemsö med omsorg för Lundellska skolan. Något som uppskattas av den nya hyresgästen. 

– Lokalerna är fantastiska! Det tycker både personalen och eleverna. Det är både pampigt och fräscht. Det är en helt annan känsla än den förra skolbyggnaden som var byggd på 1980-talet. 

Flytten av Lundellska har dessutom ökat intresset för skolan, som redan innan hade ett högt söktryck. Det märktes inte minst under höstens Öppet hus. 

– Vi hade cirka 2 000 besökare, nästan dubbelt så många som vi brukar ha. Många kom nog av ren nyfikenhet, men jag tror vi kommer att få fler sökande till skolan, säger Stefan Nyhem. 
 

Uppskattat återbruk 

Återbruk har varit en bärande tanke i Hemsös anpassning av lokalerna för Lundellska. Exempelvis har värmesystemet inklusive element behållits, likaså toalettporslin, dörrar och väggar som är fungerande och hela. 

– Linoleummattan i mitt kontor är återbruk. Den är hur fin och fräsch som helst. Idén med återbruk är mycket uppskattat av både personal och elever, vi undervisar ju faktiskt i skolan om att hushålla med resurserna. 

– Återbruk tycker jag dessutom höjer det visuella intrycket av skolan. Ta bara de vackra bevarade trädetaljerna i biblioteket och väggmålningarna i korridorerna, de är en fröjd för ögat! 

Stefan Nyhem

Rektor, Lundellska skolan

 • Om oss

  Vill du veta mer om Hemsö?

  Hemsös affärsidé är att hållbart äga, förvalta och utveckla samhällsfastigheter. Vår vision är att stärka ryggraden i samhället och vi utvecklar och förvaltar fastigheter med fokus på människorna som vistas där.

  Om oss
 • Kontakt

  Vill du komma i kontakt med oss?

  Här hittar du kontaktuppgifter och adresser till våra kontor och kontaktpersoner på Hemsö. Välkommen att höra av dig!

  Kontakta oss