Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Nyheter / Från dryck till vägg
nyheter

Från dryck till vägg

Två män står framför en lastbil med ihoppackade kartonger som ska användas till byggskivor.

Att mjölk ger starka ben, det visste vi. Men att mjölkpaket ger starka väggar är nytt. I Ektorps skola i Nacka har vi byggt väggar av just återvunna dryckesförpackningar.

– I en stor del av innerväggarna har vi valt att byta ut ett lager gips, alternativt plywood, till en byggskivor tillverkade helt av återvunna dryckesförpackningar, till exempel mjölkpaket, berättar Hemsös projektchef Johan Ekström.

Återvunna dryckesförpackningar tas tillvara för att tillverka byggskivor. De kan återanvändas om och om igen.

– Dessa skivor är i sin tur hundra procent återvinningsbara till nya byggskivor. De har också lägre klimatpåverkan än både gips och träskivor, som till exempel plywood. Dessutom är det positivt att de inte släpper ifrån sig några skadliga ämnen till inomhusmiljön som vissa lim kan göra.

800 förpackningar

Dryckesförpackningar innehåller ofta ett skikt av plast, av typen LDPE för att drycken ska hålla sig färsk. Att skilja pappkartong och plast åt vid förbränningsanläggningar är svårt, och när de bränns skapas stora förorenande utsläpp. Men det har inte funnits något annat sätt att återvinna dem på. Tills nu.

– Vid tillverkning utgör den andel PET som finns i kartongerna bindemedel, vilket gör skivan homogen och stark. För att tillverka en byggskiva av det slag ni har i Ektorps skola går det åt 800 förpackningar, säger Fredrik Rosenberg, försäljningschef på företaget Recoma som tillverkar byggskivorna.

Dubbelt hållbart

– Skivorna är hållbara i dubbel bemärkelse: du kan sätta upp en krok och hänga 200 kilo i skivan. Drar du i den håller den för 110 kilo. Dessutom är det ju ett hållbart alternativ som varken behöver vatten eller andra tillsatser i produktionen. Materialet kommer från leverantörer som företaget har avtal med.

Finns det några nackdelar med dessa skivor?
– De är dyrare än gips, men betydligt billigare än plywood, berättar Fredrik Rosenberg.

Johan Ekström ser stora vinster med materialet:
Det här är en gyllene möjlighet för vår bransch att minska vår miljöpåverkan. Skivorna är tillverkade i Sverige, och att använda en förbrukad produkt till en ny produkt, som dessutom i sin tur kan återvinnas till hundra procent, är ju cirkulär ekonomi på riktigt. Det här är en pusselbit på vägen mot ett mer hållbart samhälle.

Johan Ekström

Projektchef

08-501 170 83 Skicka e-post