Härligt häng på skolgård med fokus på hälsa

Raoul Wallenbergskolan Bagartorp i Solna hälsar besökaren välkommen med en pergola med stjärnhimmel. Skolgården har ett vardagsrum, fast ute, som lockar lite extra att ta sig ut. De mjuka formerna i skolans utemiljö står i bjärt kontrast till de hårda asfaltsytor som tidigare präglade skolgården.
Jennifer Jennerhed, projektutvecklare, och Sara Lofthammar, junior projektutvecklare, spände bågen hårt när de ville lyfta högstadiets skolgård på RWS Bagartorp i Solna: jämställd, inkluderade och med fokus på rörelse.
En skolgård för alla
Visionen var en skolgård som möter alla elevers olika behov och där eleverna dessutom involverades i resan. De letade efter goda exempel och kom då i kontakt med Emma Pihl och Åsa Samuelsson, som är arkitekter på Fojab och initiativtagare till forskningsprojektet Equailizer, vars metoder legat till grund även för arbetet med RWS Bagartorp.
– Projektet syftar till att skapa inkluderande miljöer som stödjer fysisk aktivitet och lockar till rörelseglädje. Något som också är viktigt för Raoul Wallenbergskolan som har ett särskilt fokus på hälsa och rörelse, berättar Emma Pihl.
Eleverna utmanades
Skolans elevråd involverades och var delaktiga i hela resan. Arbetet inleddes med en perspektivpromenad, ett slags tipspromenad på skolgården med frågor formulerade för att utmana eleverna att reflektera över utemiljön, inte bara utifrån sitt eget perspektiv.
Med perspektivpromenaden som utgångspunkt identifierade eleverna vad som skulle kunna hindra dem från att vara aktiva på skolgården och lösningar för att överbrygga dessa hinder.
Därefter gick grupperna vidare till kreativt arbete med bland annat modellbyggande som sedan omvandlades till arkitektritningar.

Emma Phil, Arkitekt på FojabVi pumpade eleverna fulla med inspiration för att uppmuntra dem att tänka kreativt.
– Det är så roligt att se hur modellerna nu har kommit till liv! På skolgården finns en fotbollsplan utan det traditionella nätet runt om. Den här planen har en utformning som lockar till spel på sitt eget sätt. Bredvid den ligger basketplanen med en vacker markmålning och basketkorgar på olika höjder, berättar Emma.
Rum för olika behov
Tanken har varit att dela in miljön i olika rum för att tillvarata olika behov, till exempel rummet som kallas aktivitetsslingan, med lekfulla aktiviteter för alla, och trädgården, en lugnare plats att dra sig tillbaka på. Dessutom finns den fina entrén som får besökaren att känna sig välkommen och sedd.
Vad har största utmaningen varit?
– Att ställa rätt frågor till eleverna som får dem att tänka bortom vad som förväntas av dem eller vad de själva vill ha, och som i stället lockar dem att tänka inkluderande. Där hade vi stor hjälp av de metoder vi utvecklat under vårt tidigare forskningsprojekt Equalizer. Men att prioritera bland alla fantastiska idéer och genomföra så många av dem som möjligt var nog den allra största utmaningen.
– Jag är så nöjd med resultatet och ser nu fram emot att få höra elevernas utvärdering: hur känner de inför det de utvecklat tillsammans med oss? Hur funkar skolgården? Hittar man en plats där man känner sig bekväm oavsett vem man är och vad man tycker om att göra?
Om Bagartorpsskolan: Raoul Wallenbergskolan, Bagartorp i Solna , som är Stockholms första Svanenmärkta skola, är en Raoul Wallenbergskola med mottot Skolan mitt i byn. Genom skolgården går till exempel ett allmänt cykelstråk och skolgården har inga staket som ringar in den. Tanken är att den ska vara tillgänglig för andra människor än endast de som är elever på skolan.