Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Nyheter / Hemsö räddade västeråsarnas favoritbad
nyheter

Hemsö räddade västeråsarnas favoritbad

Stor glasfasad på badhus

I början av 2023 öppnade Kristiansborgsbadet i Västerås efter en länge efterlängtad upprustning. – Kristiansborgsbadet är en arkitektonisk pärla som betyder mycket för västeråsarna, säger Fredrik Haglund, platschef på Actic som hyr badet och träningsanläggningen.

Badhuset byggdes 1961 och har varit en naturlig mötesplats för bad och motion för flera generationer västeråsare. En utredning 2013 slog dock fast att Västerås stad inte hade ekonomi att renovera och driva Kristiansborgsbadet parallellt med det nyare Lögarängsbadet. Därför beslutade kommunfullmäktige 2017 att sälja Kristiansborgsbadet. Och i maj 2019, när en tänkt affär gick i stöpet, stängdes badet.

Några månader senare startades Facebookgruppen Kristiansborgsbadets vänner som snabbt fick 3 000 medlemmar. – Det visar hur viktigt badet är för västeråsarna, säger Fredrik Haglund.

Ambitiös upprustning

Actic drev verksamheten vidare och i januari 2020 tog de även över driften av badet, med undantag för det romerska badet i entréplanet.

Senare samma år köpte Hemsö Kristiansborgsbadet, inklusive byggrätter för skola och studentbostäder, och började planera för en ambitiös upprustning av hela anläggningen för cirka 90 miljoner kronor.

Badet är återinvigt och till sommaren ska Actic, som tecknat ett nytt 15-årigt hyresavtal, flytta in i nyrenoverade och dubbelt så stora lokaler.

– Det blir fantastiskt bra, vi får bland annat nya ytor för spinning och gruppträning, säger Fredrik Haglund som tror att dagens 1 600 medlemmar kan närma sig 3 000.

Kristiansborgsbadet 004.jpeg

Simbassängen i nyrenoverade Kristiansborgsbadet i Västerås.

Romerskt bad

Nya Kristiansborgsbadet har behållit det tidstypiska i färg och form. De vackra mosaik- och marmorgolven och den konstnärliga utsmyckningen är kvar i det nyöppnade romerska badet, som varit stängt sedan maj 2019.

Däremot har två barnbassänger tagits bort och en överbyggnad skapats för att ge Actic mer plats. Den 25 meter långa simbassängen, som på den djupaste delen var 3,8 meter, har grundats upp och är nu genomgående 1,4 meter djup.

– Minskad vattenmängd ger mindre uppvärmningskostnader. Dessutom blir hela bassängen användbar för vattenträning. På köpet fick badet ett helt nytt ”konstverk”.

– Haha, hopptornet är kvar, men utan trappan upp. Det är faktiskt riktigt vackert, säger Fredrik Haglund.

För mer information vänligen kontakta

Mattias Lindström

Mattias Lindström

Projektchef

021-12 52 72 Skicka e-post

Fredrik Haglund

Platschef på Actic

Skicka e-post