Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Nyheter / Hemsö vinner internationellt hållbarhetspris
nyheter

Hemsö vinner internationellt hållbarhetspris

Innergård där människor går och arbetar i trädgården

Vår fastighet Sköndalsvillan vinner WasteBuild Zero Awards 2023 i kategorin Residential Building. WasteBuild Zero Awards belönar hållbara projekt som effektivt kan påvisa metoder och materialval för att sänka koldioxidutsläppen.

−Vi är stolta och glada över vinsten för Sköndalsvillan. Vi hoppas att den ska inspirera och visa vägen för framtida klimatneutrala omsorgsbyggnader. Vackert, funktionellt och ekonomiskt hållbart, i kombination med höga klimatambitioner, har varit våra ledord i projektet. På resan har vi lärt oss mycket som vi nu tar med oss in i andra projekt, säger Johan Ekström, projektchef på Hemsö.   

Tuffa krav

Sköndalvillan är Sveriges första äldreboende med NollCO2-certifiering, vilket innebär branschens tuffaste krav avseende klimatpåverkan. Utöver NollCO2-certifieringen är projektet även certifierat enligt Miljöbyggnad, nivå Guld.

−För att nå klimatneutralitet för fastigheten fokuserade vi till stor del på materialvalen. Stommen består av massivt trä och lätta innerväggar av träreglar. Fasaderna har murats med återbrukat tegel i två olika nyanser. Det blev mycket vackert, säger Johan och fortsätter:  

−Entréplanet och garaget har utförts i klimatreducerad betong. Vid balkongerna och på den indragna takvåningen är fasaderna klädda med värmebehandlad furu. Även balkongplattor, trappor och trappräcken är utförda i massivträ. På taket finns sedumväxter och solcellspaneler.  

En man sitter och läser på äldreboendet Sköndalsvillans vackra och blomstrande oas och takterrass i Tyresö

Investering i solceller

Redan år 2026 uppnår vi nettonoll-balans för den klimatskuld som genererats. I den räknar vi in dels klimatpåverkan från uppförandet av byggnaden, dels från 50 års kommande drift och underhåll. Nettonoll-balans uppnår vi genom investeringar i nya solcellsanläggningar.  

Exempel på klimatreduktion:

Sköndalsvillan jämfört med en genomsnittlig nybyggnation av äldreboende: 41% ·       Klimatreducerad betong i stället för vanlig betong: 20% ·      
Trästomme i stället för betong: 60%
Återbrukat tegel i stället för nytt: 90% ·   
Linoleum i stället för plastgolv: 93%