Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Nyheter / ”Jag vill starta ett äldreboende när jag blir stor”
nyheter

”Jag vill starta ett äldreboende när jag blir stor”

Glad dam och barn med gula solglasögon

Ett äldreboende och förskola samsas i vårt nya generationshus Vågen i Upplands Väsby. Här möts barn och äldre för att äta, måla, läsa och fika tillsammans. I samverkan med Generation Marianne vill vi skapa förutsättningar för det.

‒ Jag vill starta ett äldreboende när jag blir stor! är kanske inte den vanligaste frasen från en 15-åring. För Maria Carlander kändes det dock självklart. Marias gammelmormor Signe levde ett aktivt liv och i hennes värld var det naturligt att äldre levde så. När Marias väg korsades med Suzanne Thorén grundade de företaget Generation Marianne tillsammans med forskaren Ann-Kristine Boström. 

Suzannes tankar om att göra skillnad för äldre började när hennes mamma Marianne blev sjuk och inte fick varken det bemötande eller den tillvaro som hon hade hoppats.

Möten mellan generationer visar på flera positiva effekter för både samhälle och individ: barn blir mer förberedda för skolan genom att de stärker sin sociala utveckling, kommunikationsförmåga, inlärningsförmåga och sitt självförtroende.

För seniorerna visas en ökad känsla av tillhörighet, stärkt självförtroende samt bättre fysisk och psykisk hälsa. 

‒ Det ska vara långsiktigt och givande för båda parter och det ska alltid baseras på en vilja att vara med. Interaktionen mellan generationerna ska vara ett naturligt inslag kopplat till hur vi levde i tidigare generationer.

Här kan du läsa mer om generationshuset Vågen i Upplands Väsby: