Nordtag – en lekfull förskola

En stor gård med färgglada fågelholkar, nöjd personal, glada barn och doften av nylagad mat. Allt detta och mer står att finna på Nordtags förskola i Kungälv.
– Vi har det bra här, berättar Åsa Ekelind som är rektor på Nordtags förskola i Kungälv. Förskolan som invigdes i juli är den första i ett samverkansavtal med Kungälvs kommun där bland annat nybyggnation av tre förskolor ingår. Projektet blev klart enligt tidplan under ursprunglig budget.
– Det goda samarbetet med kommunen och verksamheten är en av framgångsfaktorerna, säger Hemsös projektchef Magdalena Låstbom.
– När man kommunicerar förväntningar och behov med varandra i ett tidigt skede skapas förtroende. Jag går alltid in i samarbeten med stort förtroende för den andra parten. I det här projektet har vi hittat en bra dialog och ett lösningsorienterat arbetssätt. Vi har haft en öppen, ärlig dialog från start och vi har varit tydliga med våra olika ansvarsområden fortsätter Magdalena.
Utforska vildmarken
Förskolan har nu 160 av 180 barn på plats, och de 20 barn som återstår ska skolas in innan jul. Med så många barn är det viktigt att ha en stor, funktionell gård för lek. Förskolegården är indelad i fyra delar med olika teman: vildmarken, hamnen, staden och byn.

– Barnen tycker att det är jätteroligt med variationen. Har man varit i stan och cyklat end dagen är man sugen på att utforska vildmarken nästa dag. En gård av det här slaget har jag aldrig varit med om förut. Inte heller att jag som rektor fått vara med och påverka. Jag föreslog till exempel ytor att sitta på, en plats för ”lägereld” och en bana för balansgång med stenar och trädstammar. Allt sådant brukar vanligtvis vara klart, men i det här projektet har vi fått vara mycket delaktiga. Det är inspirerande, säger Åsa.
Träskulpturer – ett roligt inslag i utemiljön
– Vi ville att barnen skulle få något extra genom inslag som knyter naturen in på gården på ett lekfullt sätt. Därför anlitade vi en träskulptör för att smycka gården med konstverk, säger Magdalena.

Även här fick barnen vara med och påverka. Konstnären frågade om de hade några önskemål på figurer.
– Pikachu och en noshörning, svarade barnen.
Sagt och gjort. Nu finns de, och flera andra motiv, på plats och blir en naturlig, integrerad del i leken. Precis som gårdens färgglada fågelholkar som målades av barn från en annan förskola.
– Det har varit viktigt att barnen fått vara delaktiga i utformningen av sin miljö, säger Magdalena.
Delaktighet är också något som genomsyrar hela verksamheten enligt Åsa:
– Vi har ett eget tillagningskök, så här doftar det nylagad mat och nygräddat bröd! Vi är närmare maten på så sätt och jag vill skapa ett matråd så att barnen kan vara med och påverka.
Inomhusmiljön är självklart också viktig. Förskolan är Svanenmärkt och färgskalan milt Bohuslänsk, med toner av granit, ljunglila och några inslag av ljust rosa. Det ger barnens alster utrymme att vara färgklickarna i innemiljön.
– Jag är så stolt över vår förskola. Den är vacker och har stora ljusinsläpp. Att den ligger inbäddad i grönt och att vi har nära till skogen är ytterligare fördelar.