Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Nyheter / Nyhet: Samarbete gav bättre betong
nyheter

Nyhet: Samarbete gav bättre betong

Innergård där människor går och arbetar i trädgården

Kunskapen och tekniken har funnits länge. Så varför händer det så mycket med utvecklingen av klimatförbättrad betong nu? Svaret är att kunderna alltmer börjar efterfråga den.

– När ni som byggherre ställer krav driver det på utvecklingen i branschen, och det är glädjande, säger Patrick Ingelsten på Thomas Betong, som är leverantör i Hemsös projekt Sköndalsvillan, Sveriges första nollCO2-certifierade äldreboende.

Johan Ekström, Hemsös projektchef berättar:
– I projektet har vi arbetat mycket aktivt med val av betong. Det är nödvändigt för den byggherre som vill minska klimatavtrycket. Vi tittade till exempel i detalj på konstruktionerna. Små ändringar gjorde att vi kunde komma ner i bärighetsklasser, vilket också innebar att vi kunde minska den totala mängden betong. Den klimatförbättrade betongen innehåller mindre cement jämfört med traditionell betong. I stället används finkornig (granulerad) slagg från förbränning i masugn.

– Det gör också gör betongen finare i sin sammansättning, och därmed lättare att hantera. Samtidigt blir den mer motståndskraftig mot salter, säger Johan Albrektsson som är arbetschef på Oljibe.

Leverantören, byggbolaget och byggherren är överens om att en framgångsfaktor för ett lyckat nollCO2-projekt är att arbeta nära tillsammans från start.

-Vi har kommit ner så pass mycket som 50 procent i reducering (enligt branschstandarden) i vissa produkter och det är superspännande att vi har fått vara med i ett tidigt skede i projekt Sköndalsvillan, säger Patrick Ingelsten.

Johan Ekström instämmer:
– Ja, vi kan vi göra stor skillnad för miljön genom att tänka hållbart och långsiktigt i alla delar av byggprocessen. Stomme och grund står för cirka hälften av ett projekts miljöpåverkan så där finns det mycket att vinna på att vara nytänkande. Betong är ett bra och nödvändigt byggmaterial, och vi ska använda den rätt.