Odling som skapar välmående
Att naturen har en positiv effekt på vår hälsa är välbekant. Det har gruppboendet i Strömsbro, Gävle tagit väl vara på.
Verksamheten har satsat på en trädgård med odling av grönsaker, rotsaker och blommor. Projektet har fallit väl ut och är mycket uppskattat av de boende som har varit högst delaktiga i både plantering och skörd. Hemsös förvaltare Stefan Karlsson har också haft en bidragande roll i odlingslyckan. Han har kommit med engagemang, intresse och årliga leveranser av eco-jord till odlingarna.
– Verksamheten startade odlingsprojektet för fyra år sedan i och med att de fick sitt växthus genom Hemsögåvan. Då såg jag till att de fick några rejäla jordlass för att komma i gång med odlingen. Därefter har jag varit noga med att de fått eco-jord årligen, just för att inspirera till plantering. Att ha så här engagerade hyresgäster är verkligen roligt, säger Stefan Karlsson.
Meningsfullt och gott
Anna Rehula Grönlund som är enhetschef på gruppboendet berättar att de är jätteglada över sin prunkande trädgård och den möjlighet till både sysselsättning och rekreation som den ger de boende.
– Trädgården är en hälsofrämjande resurs i vår arbets- och boendemiljö. De boende får en livskraftig och hållbar miljö och en meningsfull hobby, vilket bidrar till ökat välmående. Dessutom får vi grönsaker att äta direkt eller lägga in. Plus en mångfald av blommor som både bin och människor kan glädjas av. Vi är så glada över vårt fina samarbete med Hemsö och tacksamma för den hjälp som vi fått för att kunna förverkliga detta.
Levererar året runt
Mikael som jobbar på gruppboendet är som många andra en riktig eldsjäl när det kommer till odlingarna.
-Trädgården levererar nästan året runt. Jordmandel skördar vi i december. Jag satte potatis inne i en kruka redan i mars, så vi hade potatis till sillen på midsommar. Det här är mitt drömjobb, det trodde jag väl aldrig, att mitt sista jobb skulle bli mitt bästa. Nu längtar jag inte efter pensionen längre, berättar Mikael.
Mysiga söndagar
Mikaels kollega Maja, som också arbetar som omsorgspersonal på boendet är lika positiv till odlingsprojektet.
-Trädgården gör att de boende kommer ut ur sina lägenheter och deltar i gemenskapen. De vattnar, skördar och rensar ogräs eller bara tittar på när vi i personalen jobbar. På söndagar brukar vi ha någon mysig aktivitet kopplad till trädgården där vi grillar, bakar eller lagar mat tillsammans. Det är så meningsfullt att se hur det vi har planterat växer och hur vi sen kan skörda och äta det. Vi tycker det är häftigt!