Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Nyheter / Ökat intresse för AI inom vård och utbildning
nyheter

Ökat intresse för AI inom vård och utbildning

Insight intelligence har tillsammans med Hemsö, TietoEvry, Stockholms stad och Integritetsskyddsmyndigheten genomfört en riksomfattande undersökning om svenskarnas syn på artificiell intelligens. Rapporten Svenska Folket och AI 2021 presenterades idag.

AI-baserade lösningar har en viktig roll i utvecklingen av både samhället och de fysiska miljöer vi rör oss i på dagarna. För oss på Hemsö är det värdefullt att få inblick i vad våra hyresgäster och svenska folket i stort har för förhoppningar och farhågor när det kommer till AI.

-Som fastighetsägare är det extra kul att se att där man är som mest positiv till AI är när det kommer till produkter för smarta hemmet och förbättrad kvalitet av samhällstjänster som vård och utbildning, säger Malin Casten Carlberg, innovationsledare på Hemsö.

På Hemsö har vi under 2021 börjat utforska nyttorna med AI när det kommer till förbättrat inomhusklimat och sänkt energiförbrukning inom både skola och äldreboende.

-En spännande insikt från årets undersökning är att vi blir mer positiva till AI när vår kunskap och förståelse för tekniken ökar. Samtidigt finns det ett tydligt önskemål om att utveckla AI ansvarsfullt och med hänsyn till den personliga integriteten. Här har vi på Hemsö en jättebra möjlighet att tillsammans med våra hyresgäster hela tiden öka kunskapen om AI och vara tydliga med vilken typ av data från fastigheterna som används och hur, säger Malin Casten Carlberg.

Hemsö har precis börjat se hur vi med hjälp av AI kan skapa mer attraktiva och hållbara samhällsfastigheter. Med inomhusklimat och energi har vi tagit viktiga steg för att fortsätta skapa de bästa förutsättningarna för framtidens skola, vård, äldreomsorg och rättsväsende.

-Om vi adresserar oro och risker på ett ansvarsfullt sätt ser jag fram emot hur AI kan vara en viktig del i att lösa många viktiga samhällsutmaningar framåt, säger Malin Casten Carlberg.