Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Nyheter / Socialt och tryggt boende i Borlänge
nyheter

Socialt och tryggt boende i Borlänge

–  Idag fyller vi i listan för att boka tid till frisören. Hon kommer hit och gör oss fina i håret med jämna mellanrum, säger Maj-Lis som är 91 år och bor på Hemsös nya trygghetsboende i Borlänge.

Två äldre damer sitter och samtalar och dricker kaffe. De har varsin halsduk kring halsen.

Vid det stora bordet på Gyllegården sitter hon tillsammans med sju andra kvinnor och en herre när Hemsös förvaltare Stefan Karlsson kommer på besök.

– Varsågoda, hoppas ni ska tycka om det här, säger han och ställer en korg med godis på bordet.

– Vi har också bokat lunch till idag, säger en av kvinnorna och pekar på ett papper från en restaurang i närheten.

–  Det är så lyxigt att de levererar maten hit. Vi beställer ofta lunch och äter tillsammans här nere i samlingsrummet. Vi har det så trevligt!

Trygghetsvärd aktiverar

Ett trygghetsboende är ett boende för personer som är 65 år och äldre. Här får man daglig gemenskap och fina, egna lägenheter med kök och stora fönster. I det gemensamma utrymmet finns ett större kök. De första hyresgästerna flyttade in på Gyllegården i somras och de vi möter trivs förträffligt.

Varje vardag finns en trygghetsvärd på plats på boendet. Uppdraget delas mellan en man och en kvinna från veteranpoolen. Idag är det Veronica som jobbar:

–  Vi brukar baka och lösa vardagliga saker tillsammans under den tid som jag är här på förmiddagarna. Vi dricker kaffe och pratar massor. Så fort jag reser mig från bordet så vill de att jag kommer tillbaka och sätter mig, säger hon med ett skratt.

Plantering på terrassen

Gyllegården ligger i ett lugnt område bredvid ett äldreboende och en förskola som Hemsö också äger. De 47 lägenheterna har tillgång till en stor terrass där det finns möjlighet att plantera.

– I och med att det finns ett stort samlingsrum där man kan umgås med andra boende blir det till ett socialt sätt att bo på. Här har de boende inrett med mycket personliga saker från sina hem, säger Stefan Karlsson.

Gyllegården trygghetsboende i Borlänge.