Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Nyheter / Vem ska ta hand om våra äldre?
nyheter

Vem ska ta hand om våra äldre?

Stort behov av boenden för äldre

Under årets Almedalsvecka lanserade Hemsö sin rapport ”800 000 över 80 – var ska Sveriges allt fler äldre bo?”. Det är en relevant frågeställning då antalet personer över 80 år förväntas överstiga 800 000 fram till år 2030. Det finns ett stort behov av fler boenden för äldre.

En annan lika viktig fråga dyker upp i mitt huvud; vem ska ta hand om alla äldre? Denna oro stöter jag ofta på i mina möten med politiker och tjänstepersoner i kommunsverige.

– Personalbristen är enorm. Det är omöjligt att få ihop dagens utbud med morgondagens befolkning.

Anders Rubin, kommunalråd i Malmö (S)

Bemanningsfrågan tas upp av flera av de intervjuade politikerna i Hemsös rapport. Anders Rubin (S), kommunalråd i Malmö, säger bland annat: ”Personalbristen är enorm. Det är omöjligt att få ihop dagens utbud med morgondagens befolkning”.

Personalbristen lyftes även som en kritisk punkt i ett rundabordssamtal som Hemsö genomförde tillsammans med flera vårdoperatörer under Almedalsveckan. När intresset för att arbeta inom vården är lågt, är det svårt att rekrytera i den mängd som behövs för att möta behoven runt om i landet. Det gäller både kommunala och privata verksamhetsutövare.

Omfamna digitaliseringens möjligheter

I det läge vi befinner oss i, när vi blir allt äldre och därmed många fler med vårdbehov så måste vi tänka i nya banor och utmana gamla sanningar. Vi behöver göra rätt saker bättre och med färre anställda. Samtidigt bör insatser göras för att göra yrket mer attraktivt. En del i detta är att kunna erbjuda moderna och verksamhetsanpassade lokaler i attraktiva lägen och att våga släppa in tekniken. Det är en naturlig del i hela befolkningens vardag, inte minst hos de unga. Kommande generationer förväntar sig att kunna bo och arbeta med tekniken som stöd.

– Vi måste tänka i nya banor och utmana gamla sanningar. Yrket behöver göras mer attraktivt. En del i detta är att kunna erbjuda lokaler i attraktiva lägen och våga släppa in tekniken.

Anna Marand, projektutvecklingschef på Hemsö

Ett exempel är användningen av kameror och censorer så att mänskliga insatser kan styras till rätt plats. I dag ronderar nattpersonalen vilket kräver många personer på plats och inte bara det, ronderingen tenderar att störa de äldres sömn. Vid införande av teknisk kameraövervakning bör kraven på personalstyrkans storlek anpassas därefter. Om antalet personer kunde minska nattetid finns det också fler som kan arbeta dagtid när den mänskliga kontakten behövs som mest. Tillsynsmyndigheterna bör främja moderna arbetsmetoder som omfattar tekniska lösningar genom att justera sina krav utifrån de nya förutsättningarna.

Ta hänsyn till olika aspekter och engagera specialister

En reflektion efter Almedalens seminarier och rundabordssamtal om framtidens äldreboenden är att vi har en bra bit kvar men att det finns väldigt mycket kunskap och engagemang i frågan. För att framgångsrikt kunna utveckla äldreboenden så att de är attraktiva både som boende och arbetsplats är det avgörande att engagera flera olika aktörer med specialkompetens inom respektive fält.

Det här vill vi på Hemsö prata mer om.

Kontakt

Anna Marand, projektutvecklingschef på Hemsö

Anna Marand

Projektutvecklingschef

08-501 170 00 Skicka e-post