Hoppa till innehåll
Hem / Projekt / Uppåkraskolan

Uppåkraskolan

Den 24 september 2016 invigdes den nybyggda Uppåkraskolan i Hjärup med mängder av aktiviteter för allmänheten. Skolan har plats för drygt 500 elever från förskoleklass till årskurs 6.

Hjärup i Staffanstorps kommun är en starkt växande ort med hög inflyttning av barnfamiljer och stort behov av en ny skola. Här har Hemsö utvecklat en ny grundskola, Uppåkraskolan. Det första spadtaget togs i mars 2015 och skolan färdigställdes inför läsårsstart 2016. Utöver skolverksamhet innefattar skolbyggnaden även en fullskalig idrottshall med läktare.

En aktiv skolmiljö

Skolan rymmer 525 elever från förskoleklass till årskurs 6 och har en uthyrningsbar yta om 7 800 kvadratmeter. Uppåkraskolan är utformad så att den kan nyttjas även utanför skoltid för olika typer av ändamål och aktiviteter. Skolans placering intill befintlig idrottsplats och park medför ett större samutnyttjande och flexibilitet för verksamheterna.

Människor som utför olika idrotter i ett konstverk på väggen utomhus. En manlig gymast i romerska ringar, en kvinna som spelar tennis och två killar som spelar basket är avbildade i tecknat.
Konstverk på Uppåkraskolan.

För både skolan och idrottshallen har 25-åriga hyresavtal tecknats med kommunen. Projektet är ett av det senare tillskotten till Hemsös innehav av skolor i området. Hemsö äger sedan tidigare ett 20-tal skolor och förskolor i närområdet. Hemsö förvaltar idag över 100 skolfastigheter och bygger ett antal nya skolor varje år. Det mångåriga arbetet med utveckling och förvaltning av skolor har gett Hemsö unik kunskap om skolmiljöer.

God inomhusmiljö och låg energiförbrukning

I fokus står alltid en sund miljö och hållbara lösningar. Skolan har god inomhusmiljö, bra ljudmiljö och låg energiförbrukning och är certifierad enligt Miljöbyggnad Silver.

Fakta om projektet

Plats:

Staffanstorp


Typ av objekt:

F – åk 6


Entreprenör:

Skanska


Hyresgäst:

Staffanstorps kommun


Omfattning:

8 600 kvm, ca 525 elever elever


Projekttid:

2014-2016


Miljöcertifiering:

Miljöbyggnad Silver