Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Nyheter / Äldreboende med egen äppellund
nyheter

Äldreboende med egen äppellund

Ett äldreboende är förutom ett hem både en arbetsplats och en institution. Så hur gör man för att hitta balansen mellan det funktionella, det hemtrevliga och de myndighetskrav som ska uppnås?

Det är ingen slump som gjort det nya äldreboendet Johannas Trädgård i Täby till vad det är. Allt är noga genomtänkt och genomfört med hänsyn till varje detalj. En av framgångsfaktorerna är att Camilla Venemyr som är socionom och utvecklingsledare inom äldreomsorgen i Täby kommun, har varit involverad i utformningen av boendet.

Robert Astrologo som är projektchef hos Hemsö berättar:
– För oss som fastighetsägare är det bästa när verksamheten är med och påverkar från start. Den kompetens de tillför i samarbetet ger självklart ett mer ändamålsenligt resultat. Camilla har alltid fokus på dem som ska vistas i fastigheten framöver, och jag är imponerad av hennes fingertoppskänsla och engagemang.

I korridorerna där lägenheterna ligger hänger fotokonst med motiv dels från Täby, dels från Stockholms innerstad.

En av flera detaljer som är slående är hur smakfullt placerad konsten på väggarna är. Det, tillsammans med en variation av olika sorters krukväxter, olikfärgade möbler i samlingsrummet och äppellunden utanför fönstret gör att en känsla av harmoni infinner sig. Ytterligare en sak som sticker ut är väggarnas milda färgskala som skapar ett lugn för både personal och boende.

Camilla berättar också att det är av yttersta vikt att flöden i boendet fungerar optimalt, både för de som arbetar och för de som bor där. Det handlar om hur passager blir funktionella, hur arbetsflöden i köket ska vara och att den praktiska hanteringen av tvätt, kläder och sopor kan bli effektiv.

Med anor från 1800-talet

Trädgårdens äppellund anlades troligen i början av 1800-talet. År 1906 invigdes här ett vårdhem och vid den tiden var trädgården tillräcklig för hemmets hela årsbehov av frukt och grönt. Lundens träd har nyligen beskurits och några träd som inte gick att rädda har ersattas med nyplanterade.

– Det känns bra att vi kan bygga vidare på platsens historia av vårdinrättningar och bevara äppellunden. På gården finns också en bagarstuga från 1700-talet. Dess originalfärg har tagits fram och gett inspiration till färgsättningen inomhus. Det här är en plats att trivas på, säger Robert.

Kontaktperson

Robert Astrologo

Projektchef

08-501 170 86 Skicka e-post

Om Johannas trädgård

Namnet Johannas trädgård kommer från änkeprostinnan Johanna Justelius som bodde på Byle Gård. Inflyttningen i det nybyggda boendet i Täby påbörjades den 3 oktober 2022. Här finns 86 lägenheter. Täby kommun är hyresgäst och driver boendet.

Läs mer om projektet