Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Nyheter / ”Det man gör nu spelar roll i framtiden!”
nyheter

”Det man gör nu spelar roll i framtiden!”

Orden kommer från en elev i årskurs 8 på Stavsborgsskolan i Nacka, som svar på frågan ”Vad ska det stå på eken?”

Vilken ek tänker du? Jo, Hemsö, Peab, Stiftelsen Friends och Torstensson Art & Design genomför ett konstprojekt med återbrukat material i samband med byggnationen av Stavsborgsskolan i Älta, Nacka kommun. Innan skolan revs togs många föremål tillvara, bland annat en stor ek på skolgården.

I en poesiworkshop, under ledning av Olof Wedell som är projektledare för Peab Life, tog elever i årskurs 8 fram förslag på budskap som ska skickas vidare till framtidens elever i Stavsborgsskolan. Ett urval av budskapen ristas in i den återvunna ekstammen som ska ingå i ”sakträdet”, som är en del av Torstensson Art & Designs återbrukskonst till den nya skolan. Till det kommande ”sakträdet” används även spill från plåttaket, som används till bokstäver, siffror och vackra löv.

–Det är ett projekt som är viktigt för våra elever att få vara delaktiga i. Att de får vara med och skapa något som ska vara en del av kommunen i många år, säger Dennis Samuelsson Serwadda, biträdande rektor på Stavsborgsskolan.

– Jag tycker det är nyttigt att eleverna får sätta sin prägel på den skola de själva ska gå i, både för att det kommer att göra att de gillar sin skola mer och att de även kommer att ta hand om den på ett bättre sätt. Att se sina avtryck i den färdiga skolan skapar stolthet, säger Robert Astrologo, projektchef på Hemsö.

Med Nacka kommun som hyresgäst utvecklar Hemsö Stavsborgsskolan i Älta. Skolan ersätter nuvarande Stavsborgsskolans lokaler och kommer att rymma cirka 1 200 elever från förskoleklass till årskurs 9.

Den nya skolan beräknas vara färdigställd till höstterminen 2023.

Stavsborgsskolan

Läs mer om projektet