Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Nyheter / Hemsö digitaliserar äldreboenden med Internetlyftet
nyheter

Hemsö digitaliserar äldreboenden med Internetlyftet

Äldre kvinna och vårdbiträde sitter tillsammans vid en padda

Hemsö gör nu en satsning på att framtidssäkra sina äldreboenden med snabb och robust internetuppkoppling i fastigheterna.

– Vi investerar i Internetlyftet, där vi i första steget installerar fiber, wi-fi och 5G i tio befintliga äldreboenden, samtidigt som vi sätter standarden för de nya boenden vi bygger, säger Fredrik Hörnsten, digitaliseringschef på Hemsö.  

Täpper till glapp 

I vår research kring Framtidens äldreboende har vi identifierat ett glapp när det gäller den digitala infrastrukturen. Många äldreboenden har idag inte tillgång till en snabb och stabil internetuppkoppling för de boende. På nästan 40 procent av äldreboendena* finns inte internet i alla lägenheter. Internettillgången varierar stort mellan olika kommuner, men också mellan boenden i samma kommun.  

Tio boenden i första steg 

I första steget installerar Hemsö nu infrastruktur för höghastighetsinternet i tio av sina befintliga äldreboenden i Sverige. Ambitionen är att på sikt erbjuda Internetlyftet i Hemsös samtliga äldreboenden. 

Kopplas in under oktober 

Först ut är 40 lägenheter på Bifrosts kommunala äldreboende i Mölndal och 45 lägenheter hos Attendo Flygarhöjden i Skarpnäck, som redan under oktober kommer få snabb internetuppkoppling.  

Digital delaktighet och välfärdstjänster 

Förutom att de boende själva kan bli digitalt delaktiga genom tillgång till snabbt internet på sina rum, öppnar installationen också upp för vårdgivarna att enkelt kunna införa moderna och effektiva välfärdstjänster, som andningssensorer, nattkameror eller digitala lås. En ytterligare bonus är att fastigheterna kan bli energieffektivare och mer ”självkörande” med en sådan digital infrastruktur på plats. 

*E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2021 (socialstyrelsen.se)