Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Pressmeddelanden / Energieffektivisering på Hemsö ger bra skjuts för hållbarhetsmål
press

Energieffektivisering på Hemsö ger bra skjuts för hållbarhetsmål

- Icke regulatorisk information

Ett omfattande energiprojekt i Västsverige har resulterat i att ytterligare åtta fastigheter på Hemsö har certifierats enligt GreenBuilding. Fastigheterna finns i Göteborg, Kungsbacka, Lysekil, Viskafors, Tidaholm och Brastad och är inom segmenten skola, äldreboende samt vård.

       Vi har inom projektet lyckats reducera vår energianvändning med 39 procent och därmed också våra koldioxidutsläpp. Vi har även sänkt vår värme, el – och underhållskostnad med ca 44 procent genom effektivare drift av våra anläggningar, säger Joachim Hult, Regionchef Väst, Hemsö.

Certifieringarna är ett resultat av att Hemsö under året arbetat med ett flertal energiprojekt framförallt i Västsverige. Syftet är att kostnadseffektivt minska energianvändningen och därmed den negativa miljöpåverkan. Projektet har berört hållbarhetsaspekter som innefattat allt från beteendeförändringar, driftoptimering, miljövänliga luftfilter, konvertering av energislag till användning av geoenergi på anläggningar som styrs av datoriserade system via webb.

Produktvalen har gjorts med Hemsös hållbarhetspolicy som grund under hela processen. Tack vare den minskade energianvändningen uppgår den totala miljöavlastningen till ca 358 ton Co2/år.

Utöver de angivna orterna har även en skola i Linköping certifierats enligt GreenBuilding och två byggnader, en vårdfastighet i Göteborg samt Umeå nya polishus, har certifierats enligt Miljöbyggnad Silver. Hittills under året har Hemsö fått 11 miljöcertifieringar från Sweden Green Building Council.

Hemsös certifierade fastigheter per november 2014

GreenBuildning certifierade fastigheter

Fiskebäcks Äldreboende (Fiskebäck 8:7), Göteborg

Engelska skolan (Krokslätt 35:14), Göteborg

Fenestraskolan (Backa 245:1), Göteborg

Kullaviks Montessoriskola (Bångsbo 1:29), Kungsbacka

Viskafors vårdcentral (Rydboholm 1:477), Viskafors

Lysekils lasarett, (Slätten 15:7) Lysekil

Tidaholm vårdcentral (Tändstickan 1), Tidaholm

Brastad vårdcentral (Tuntorp 4:34), Brastad

Ullstämma skola, Linköping

Certifierade fastigheter enligt Miljöbyggnad Silver

Energihuset (Brämaregården 80:1), Göteborg

Nya polishuset i Umeå (Stigbygeln 5)

Dokument