Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Pressmeddelanden / Första spadtaget för äldreboendet Villa Vikhem i Staffanstorp
press

Första spadtaget för äldreboendet Villa Vikhem i Staffanstorp

- Icke regulatorisk information

Den 5 oktober tas första spadtaget för det nya äldreboendet Villa Vikhem i Staffanstorp. Äldreboendet omfattar 54 lägenheter på tre våningsplan och Vardaga har tecknat ett hyreskontrakt på 15 år.

Byggnaden blir ett flaggskepp för hyresgästen Vardagas verksamhet och uppförs i det nya bostadsområdet Vikhem.

Byggnaden får en U-form och den inre trädgården kommer att övergå i den omgivande parken utanför, vilket skapar en naturlig kontakt med naturen både inifrån och utifrån. Gemensamma balkonger ska finnas på varje våningsplan med utsikt över trädgården och parken.

Hemsö har lagt stor vikt vid olika tekniska lösningar för att minska energiförbrukningen på boendet. Bland annat installeras en geoenergi-anläggning, vilken ska förse äldreboendet med värme. Dessutom monteras solpaneler på taket vilka kommer att bidra till elförsörjningen av byggnaden. Byggnationen uppförs enligt kriterierna för Miljöbyggnad Silver vilket innebär att innemiljön kommer att uppfylla särskilda krav på ventilation, ljud och dagsljus.

– Vi har hittat ett bra boendekoncept tillsammans med Vardaga och har tidigare med gott resultat byggt åt dem på flera orter i Sverige, säger Fredrik Alvarsson, Projektutvecklingschef

─ Vi fokuserar på nordisk design och kombinerar funktion och form till en boendemiljö som är anpassad för de boendes fysiska behov. Färger och inredningsdetaljer är med grund i forskning och evidens anpassade till det åldrande ögat och underlättar för personer med demenssjukdom att orientera sig på boendet, säger Ulla Tansen, Affärsområdeschef på Vardaga.

Det nya äldreboendet kommer att stå klart i början av 2019.

Dokument