Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Pressmeddelanden / Hemsö genomför pilotprojekt för NollCO₂
press

Hemsö genomför pilotprojekt för NollCO₂

- Icke regulatorisk information

Ett äldreboende som är under byggnation i Tyresö ingår som ett pilotprojekt för en helt ny certifiering, NollCO2, som syftar till att uppnå netto-noll klimatpåverkan under byggnadens livslängd. Hyresgäst för det nya äldre- och korttidsboendet är Stiftelsen Stora Sköndal.

För att bidra till en klimatneutral samhällsbyggnadssektor i Sverige har SGBC (Sweden Green Building Council) tagit fram certifieringen NollCO₂. Hemsös projekt är ett av sex pilotprojekt som testar certifieringen. Hemsö har genom sin medverkan möjlighet att påverka utformningen av kriterierna och bidra med kunskap om framför allt äldreboendes klimatpåverkan. De övriga pilotprojekten är genom Lidl, Castellum, Skanska, Electrolux och Wihlborgs.

‒ Detta är ett viktigt steg i Hemsös klimatarbete och att vi lär oss mer inför framtida projekt. Vi tänker långsiktigt både när det gäller projektutveckling och förvaltning och att ta ansvar för klimatet är en naturlig del för oss. Det är även positivt att kunna bidra till utveckling av kriterierna i certifieringen, säger Emma Weman, Hållbarhetschef på Hemsö.

Netto-noll uppnås genom miljömedvetna val av material och tekniska system, utformning av byggnad, val av klimatsmarta leverantörer och entreprenörer med mera.

De val som hittills är gjorda i projektet är:

•          Stomme i korslimmat trä (KL-trä)

•          Användning av CO₂ -reducerad betong

•          Minimerad användning av lösningar i metall, till exempel stålbalkar

•          Fasad i återbrukat material

•          Solceller på tak samt gröna tak

Äldreboendet kommer att få 80 lägenheter och korttidsboendet 12 lägenheter. Inflyttning planeras till första kvartalet 2022. Utöver pilotprojektet kommer fastigheten att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver.  

Dokument