Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Pressmeddelanden / Hemsö har tilldelats ett skolprojekt av Helsingfors stad
press

Hemsö har tilldelats ett skolprojekt av Helsingfors stad

- Icke regulatorisk information

Helsingfors stad har i en offentlig upphandling valt Hemsö för förvärv och ombyggnation av Vallila grundskola med plats för 350 elever från årskurs 1- 6. Staden kommer att sälja den befintliga skolbyggnaden till Hemsö. Ett 20-årigt hyresavtal ska ingås under våren avseende 3 500 kvadratmeter för skolan.

Den anrika skolbyggnaden på Tavastvägen i centrala Helsingfors färdigställdes 1902. Både skolbyggnaden och den flygel som byggdes till 1935 är i stort behov av renovering. Efter att Helsingfors stadsfullmäktige fattar beslut om försäljning under våren kommer ett hyresavtal att ingås. Därefter genomför Hemsö en större ombyggnation av skolan för att anpassa lokalerna till dagens behov. Även skolgården kommer att rustas upp.

Vi är glada över att fortsätta vårt goda samarbete med Helsingfors stad som har ett stort behov av att modernisera sin skolinfrastruktur. Genom detta projekt kommer vi att ha tre skolprojekt med Helsingfors stad som hyresgäst där vi skapar fler än 1 000 nya skolplatser. Nästa steg är att börja planera projektet utifrån de översiktsplaner som staden har tagit fram, säger Simo Karjalainen, projektutvecklingschef på Hemsö i Finland.

Vallila är Helsingfors stads första hyresavtal för ett ombyggnadsprojekt. Staden har tidigare valt hyresupphandlingar för nyproduktionsprojekt av skolor, till exempel Körsbärsdalens förskola i stadsdelen Hertonäs som Hemsö för närvarande utvecklar.

– Vi kommer nu att få värdefulla insikter i hur hyresmodellen i ombyggnationsprojektet fungerar. Att hyra Vallila grundskola är ekonomiskt fördelaktigt för oss och dessutom sprider vi riskerna i vår fastighetsportfölj. Hemsö är en pålitlig och professionell partner som är specialiserad på liknande projekt, säger Jarmo Raveala, enhetschef på stadsmiljösektorn, Helsingfors stad.

Projektstart beräknas till början av 2025 och inflyttning sker till höstterminen 2026.

Hemsö äger cirka 150 000 kvadratmeter utbildningsfastigheter i Finland.

Simo Karjalainen

Projektutvecklingschef Finland

+358 40 076 6664 Skicka e-post

Åsa Thoft

Åsa Thoft

Kommunikationschef

08-501 170 57 Skicka e-post