Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Pressmeddelanden / Hemsö tecknar avsiktsförklaring om pilotanläggning för idrott och folkhälsa i Lund
press

Hemsö tecknar avsiktsförklaring om pilotanläggning för idrott och folkhälsa i Lund

- Icke regulatorisk information

Hemsö har tecknat en avsiktsförklaring med Lunds kommun och Skånes friidrottsförbund om en pilotanläggning för idrott och folkhälsa. Syftet är att skapa förutsättningar för etablering av en nationell anläggning men samtidigt också en spetsanläggning för idrottsträning, utbildning och boende i Lund.

Avsikten är en helt ny form av idrottsanläggning skapas som binder samman inomhusytor- och utomhusmiljöer för att kunna erbjuda optimala träningsmöjligheter i Lund. Ambitionen är också att inkludera akademi och näringsliv för att etablera en stark koppling till utbildning och forskning.

‒ Det här är ett viktigt första steg i arbetet med att utveckla Lund som idrotts- och rekreationsstad. Det senaste året har inte minst visat på behovet av satsningar på folkhälsa och idrottens betydelse för många Lundabor. En pilotanläggning kan på sikt betyda mycket för såväl alla Lundabor som är engagerade i föreningsliv som för besöksnäringen i Lund, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun.

Tanken är att den nya anläggningen ska ligga i stråket mellan stadsparken och Höjeå, i sydvästra Lund. Området är en del av den fördjupade översiktsplanen för Källby som nu utreds och som redan idag är speciellt med sitt innehåll av idrott, rekreation och friluftsliv. Hemsö äger idag området med flera utbildningsfastigheter i St. Lars som knyter ihop anläggningen med sitt campus.

‒ Idrott och folkhälsa är viktigare än någonsin. Detta initiativ ligger mycket väl i linje med kommunens planering att utveckla arenastråket. Ett utmärkt läge i staden men även i regionen med den nya järnvägsstation som byggs vid Klostergården, säger Hans Juhlin, stadsbyggnadsdirektör. 

‒ Det här är ett innovativt och spännande projekt som vi är mycket intresserade av att utveckla vidare. Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete och att vi tillsammans kan skapa framtidens idrottsanläggning för samhällets alla medborgare, säger Robert Cardell, Projektutvecklare på Hemsö.

Anläggningen ska vända sig till alla åldersgrupper och inte bara till elitidrottare. Många olika idrotter och föreningar ska kunna använda anläggningen för delar av sin träning, till exempel för att förbättra spänst, balans, uthållighet eller styrka. Samtidigt ska anläggningen kunna introducera nya idrottare och slussa dem vidare till föreningslivet.

Dokument