Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Pressmeddelanden / Hemsö utvecklar skola och studentbostäder i Västerås
press

Hemsö utvecklar skola och studentbostäder i Västerås

- Icke regulatorisk information

Hemsö utvecklar en ny grund- och gymnasieskola samt 98 student- och forskarbostäder i Kristiansborgsområdet vid Mälardalens Universitet i Västerås. Den nya skolan kommer att ge plats för cirka 860 elever. Totalt uppgår investeringen till cirka 400 miljoner kronor.

Hemsö förvärvade Kristiansborgsbadet samt byggrätter för skola och bostäder i början av 2021. På den ena byggrätten utvecklas en ny högstadieskola som kommer hyras av JENSEN education samt lokaler för Carlforsska gymnasiet och Västerås yrkeshögskola som ska hyras av Västerås stad. Hyresdurationen för skolorna uppgår till 15 år. På den andra byggrätten utvecklas två bostadshus för studenter och forskare. Skolbyggnaden omfattar 7 600 kvadratmeter och bostadshusen totalt 5 200 kvadratmeter.

‒ Att vi nu kan skapa en helt ny skola leder till en positiv flyttkedja i området där flera parters önskemål tillgodoses. Jensen och Västerås stad får nya skollokaler och kan därmed flytta från sina nuvarande lägen. Det ger Mälardalens Universitet möjlighet att tillgodose sitt behov av större lokaler i området. Det blir en vinn-vinn situation för flera parter, säger Emma Karlsson, projektutvecklare på Hemsö.

‒ För JENSEN grundskola är detta ett projekt som vi är väldigt stolta över att få genomföra i samarbete med fastighetsbolaget Hemsö. Skolan vänder sig till elever och föräldrar som värdesätter en traditionell skola med ordning och studiero, samt lärarledda lektioner där kunskap och bildning är i fokus, säger Mats Rosén, skolchef på JENSEN grundskola.

Bostadshusen ska miljöcertifieras enligt Svanen med fokus på låg energianvändning. Ambitionen för skolbyggnaden är att bygga klimatneutralt, som lägst ska miljöbyggnad silver uppnås.

Beräknad byggstart 2022 med färdigställande 2023 för bostadshusen och årsskiftet 2023/2024 för skolan.