Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Pressmeddelanden / Hemsö utvecklar Vänersborgs nya tingsrätt
press

Hemsö utvecklar Vänersborgs nya tingsrätt

- Icke regulatorisk information

Hemsö har tilldelats hyresavtalet för den nya Tingsrätten i Vänersborg. Hyresavtalet med Domstolsverket är på 15 år. Investeringen uppgår till cirka 300 mkr. Hemsö genomför projektet i samarbete med Fojab.

Den nya Tingsrätten uppförs på Hemsös fastighet Grävlingen 28. Läget i staden, i nära anslutning till järnvägsstation, gågatan och restauranger samt en tydlig placering i den södra infarten till centrala Vänersborg överensstämmer väl med Domstolsverkets behov på orten. Inflyttning sker i juni 2026.

–  Vi är mycket glada över att få utveckla Tingsrätten i Vänersborg. Det stärker Hemsös position inom fastigheter för rättsväsendet. Fojab har stor expertis när det gäller rättsbyggnader, vilket gör att vi kan erbjuda Vänersborg en ytterst funktionell tingsrätt med hög arkitektonisk kvalitet, säger Hanna Tengberg, projektutvecklare på Hemsö.
 

Domstolsbyggnaden består av 6850 kvadratmeter och inrymmer cirka 130 arbetsplatser, 11 rättssalar, varav två säkerhetssalar, säkerhetskontroll med anslutande reception, allmänhetens ytor, personalens kanslilokaler samt intransport och rum för frihetsberövade. Byggnaden kommer att uppföras med stort fokus på energieffektivitet och är förberedd för en eventuell framtida utbyggnad på ett sådant sätt att säkerhetszoner och flöden säkerställs.

– Domstolar är installationstunga verksamheter och vi har byggt in flexibilitet som möjliggör kontinuerlig utveckling och uppdatering. Att framtidssäkra byggnaden är också en viktig hållbarhetsaspekt, säger ansvarig arkitekt Kjell Adamsson på Fojab.

För vidare information vänligen kontakta

Hanna Tengberg, projektutvecklare            031-730 54 15
Åsa Thoft, kommunikationschef                 08-501 170 57