Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Pressmeddelanden / Hemsö utvecklar vårdbyggnad i Åbo
press

Hemsö utvecklar vårdbyggnad i Åbo

- Icke regulatorisk information

Hemsö utvecklar en ny vårdbyggnad om 4 300 kvadratmeter för missbruksvård i Tallbacken i Åbo. Ett 20-årigt hyresavtal har ingåtts med Egentliga Finlands välfärdsområde Varha. Hemsös investering uppgår till 15 miljoner euro.

I den nya tvåvåningsbyggnaden kommer de tidigare utspridda socialtjänsterna i Åbo att samlas under samma tak. Varje enhet får en egen ingång och kommer att ha utrymmen som vid behov kan separeras från andra patienter.

– Varha är Hemsös fjärde största hyresgäst och den största hyresgästen i Finland. Vi är glada över att utöka vårt långsiktiga samarbete ytterligare. Under planeringsfasen av den nya vårdbyggnaden involverade vi både patienter och representanter för de olika enheterna. Vi fångade upp behov och utmaningar i de dagliga verksamheterna för att säkerställa att vi skapar synergier mellan enheterna. De nya lokalerna stöttar ett multidisciplinärt samarbete längs varje patients vårdväg. Boenderummen är utformande så att de kan anpassas till stödboende på olika nivåer, säger Kirsi Viheriäranta, projektchef på Hemsö i Finland.

Denna effektiva centralisering av tjänster säkerställer att våra kunder får högkvalitativ och snabb service, vilket är viktig för Egentliga Finlands välfärdsområde Varha. Samarbetet med Hemsö har varit smidigt och flexibelt. Användarnas perspektiv, önskemål och behov har tagits i beaktande under planeringsfasen. Vi förväntar oss att samarbetet kommer att fortsätta fungera bra även i framtiden, säger Sami Salmivirta, områdeschef för Varha.

Byggstart är planerad till sommaren och inflyttning beräknas ske hösten 2025. Byggentreprenör är Skanska. Den nya byggnaden kommer att ha energiklass A och Hemsös ambition är att certifiera den enligt BREEAM Excellent.

Hemsö äger 80 000 kvadratmeter social- och hälsovårdsfastigheter i Finland. Egentliga Finlands välfärdsområde Varha är Finlands tredje största välfärdsområde vad gäller invånarantal och det näst största gällande antal anställda. Sedan januari 2023 ansvarar Varha för den offentliga social- och hälsovården samt för räddningsväsendet i Egentliga Finland. I Egentliga Finlands välfärdsområde bor 490 000 invånare och välfärdsområdet sysselsätter 24 000 personer. Den nya vårdbyggnaden är en av Hemsös totalt elva byggnader i Åbo stadsjukhusområde på Tallbacken och Runosbackens hälsostation strax utanför centrala Åbo.

För vidare information vänligen kontakta

Kirsi Viheriäranta, projektchef i Helsingford, Finland

Kirsi Viheriäranta

Projektchef Finland

+358 400 212 590 Skicka e-post

Åsa Thoft

Åsa Thoft

Kommunikationschef

08-501 170 57 Skicka e-post