Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Pressmeddelanden / Hemsös klimatmål godkända av SBTi
press

Hemsös klimatmål godkända av SBTi

- Icke regulatorisk information

Hemsö har satt klimatmålet att uppnå nettonoll-utsläpp av växthusgaser till år 2040 i hela värdekedjan. Science Based Targets initiative, SBTi, har validerat klimatmålet utifrån sin Net Zero-standard och Hemsö blir därmed det första fastighetsbolaget i Sverige att få denna validering.

Hemsös klimatmål inkluderar scope 3, vilket omfattar utsläpp i hela värdekedjan kopplade till Hemsös verksamhet.

-Hemsö har höga ambitioner. Vi har satt ett utmanande mål som vi är fast beslutna att uppnå. SBTi:s validering av målet är en viktig milstolpe och en bekräftelse på att vi är på rätt väg, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Hemsö.  

Hemsö arbetar med ett antal konkreta åtgärder för att nå målet. Bland annat genomförs klimatberäkningar i samtliga projekt för att minska klimatpåverkan med 30 procent jämfört med Boverkets referensvärden. I befintligt bestånd genomförs omfattande insatser för energieffektivisering och vi ökar volymen av återbruk vid både nyproduktion och ombyggnation.

-Vi utvärderar alltid möjligheten att bygga om i stället för att utveckla nytt. Vid nyproduktion har vi ett livscykelperspektiv och planerar långsiktigt med fokus på hållbara och cirkulära materialval, säger Karolina Brick.

Hemsö var det första företaget att certifiera ett äldreboende enligt NollCO2, Sköndalsvillan i Tyresö. Ektorps skola i Nacka och ett äldreboende i Bredäng är pågående byggnationer med målsättningen att även dessa ska utvecklas i enlighet med kriterierna för NollCO2-certifiering. I Campus Polacksbacken i Uppsala står återbruk i fokus. Första etappen, den kommunala gymnasieskolan Lundellska, färdigställdes nyligen och visar på 85 procent lägre klimatpåverkan jämfört med att bygga en ny skola.

Scienced Based Targets initiative (SBTi) är ett initiativ som drivs av internationella expertorganisationer. Läs mer här: Companies taking action – Science Based Targets

För vidare information vänligen kontakta

Karolina Brick, hållbarhetschef på Hemsö

Karolina Brick

Hållbarhetschef

08-501 171 40 Skicka e-post

Karin Sundh, kommunikatör på Hemsö

Karin Sundh

Kommunikatör

08-501 171 02 Skicka e-post