Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Pressmeddelanden / Ny rapport: Långsiktiga ägare och kompetens viktigt vid kommuners val av privata aktörer inom samhällsfastigheter
press

Ny rapport: Långsiktiga ägare och kompetens viktigt vid kommuners val av privata aktörer inom samhällsfastigheter

- Icke regulatorisk information

När kommunen samarbetar med privata ägare av samhällsfastigheter föredrar de långsiktiga aktörer. Drivkrafterna bakom samarbetena är bland annat att kommunerna vill frigöra kapital till annat, sprida riskerna och att privata aktörer kan bygga mer kostnadseffektivt. Det är några av slutsatserna i en rapport där fem kommunföreträdare intervjuas om varför de hyr lokaler av privata fastighetsägare.

Rapporten, som tagits fram på uppdrag av fastighetsaktörerna Hemsö och Stenvalvet, bygger på intervjuer med kommunstyrelseordförandena i kommunerna Bjuv, Botkyrka, Nacka, Växjö och Örebro. Den presenterades på ett gemensamt seminarium i Almedalen den 5 juli.

– Vi arrangerar seminariet och lägger fram rapporten för att visa att det finns många goda skäl för kommuner att vilja samarbeta med privata aktörer och att alla dessa skäl förtjänar att redovisas i diskussionen kring privata samhällsfastigheter. Sen är vi förstås glada att notera att kommunerna särskilt efterlyser den långsiktighet och stabilitet som våra båda bolag representerar.

Nils Styf, Vd på Hemsö

De intervjuade politikerna tar upp skäl som riskspridning, att minska den egna investeringsvolymen och att de privata aktörerna kan bygga och renovera mer kostnadseffektivt. Men flera av kommunföreträdarna tycker också att de privata aktörerna kan bidra med kompetens och att kommunen får någon att jämföra sig för att själv bli bättre på byggnation och drift. Som mindre kommun kan det också vara dyrt eller svårt att hålla sig med den kompetens som krävs för att bygga och förvalta samhällsfastigheterna.

Rapporten i sin helhet finns bifogad i utskicket.

För vidare information vänligen kontakta

Nils Styf

Nils Styf

Vd

Skicka e-post

Åsa Thoft

Åsa Thoft

Kommunikationschef

08-501 170 57 Skicka e-post