Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Pressmeddelanden / Ny rapport: Stor utmaning för kommuner att bygga tillräckligt med boenden för äldre
press

Ny rapport: Stor utmaning för kommuner att bygga tillräckligt med boenden för äldre

- Icke regulatorisk information

Under de senaste fem decennierna har antalet personer över 90 år fördubblats i Sverige. En ny rapport från fastighetsbolaget Hemsö visar på stora utmaningar för kommunerna att kunna möta både dagens och framtida behov.

Sverige står inför en demografisk förändring, där antalet personer över 80 år förväntas överstiga 800 000 fram till år 2030. I en ny rapport från Hemsö riktas fokus mot fem kommuner för att belysa denna gemensamma utmaning. Kommunalråd från norr till söder har intervjuats för att förstå hur kommunerna hanterar den åldrande befolkningen och det ökande bostadsbehovet anpassat för en äldre generation.

‒ Vi på Hemsö ser att kommunerna har stora utmaningar framför sig. För att lyckas bygga många nya boenden för äldre, några av de mest komplexa boendeformerna i samhället, är vi övertygade om att samarbete och partnerskap är vägen framåt, säger Nils Styf, vd på Hemsö.

Byggandet av nya äldreboenden och andra boendeformer för äldre innebär omfattande investeringar, vilket är en utmaning för kommunerna. Dessutom måste kommunerna möta ett ökande behov av äldreomsorg med minskande skatteintäkter i och med att antalet arbetsföra personer blir allt färre.

Hemsö avslutar rapporten med fem konkreta förslag till kommunpolitiker runt om i Sverige. Dessa förslag syftar till att skapa förutsättningar för kommunerna att erbjuda den växande gruppen äldre värdiga boendealternativ under sina senare år.

  • Tänk helhet och kombinera olika typer av boenden
  • Låt äldrefrågan ta mer plats i stadsbyggnadspolitiken – dedikera attraktiva lägen
  • Ta hänsyn till olika aspekter och engagera specialister
  • Skapa strukturer där politiker, tjänstemän och branschen kan mötas
  • Omfamna digitaliseringens möjligheter

Rapporten ”800 000 över 80 år – var ska Sveriges allt fler äldre bo?” lanseras på ett seminarium i Almedalen den 26 juni klockan 11.30 på Björngränd 15, Visby.
 

För mer information vänligen kontakta

Åsa Thoft

Åsa Thoft

Kommunikationschef

08-501 170 57 Skicka e-post