Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Nyheter / Återbruk blir till konstverk på Ektorps skola i Nacka
nyheter

Återbruk blir till konstverk på Ektorps skola i Nacka

Tänk dig att gamla trädstammar, lyktstolpar och till och med hatthyllor får ett nytt liv som vackra konstverk och möbler. Det är precis vad som händer på nya Ektorps skola. Innan gamla skolan revs samlades material in med syftet att skapa spännande konstverk.

En inventering av den gamla skolan genomfördes av Torstensson Art & Design och Hemsös projektchef Johan Ekström. Det gjordes ett urval av saker och material som i nästa steg tas in i olika idéer och skisser.

Återbrukskonsten är ett intressant och pedagogiskt sätt att få våra barn och unga att prata om och förstå hur vi kan minska klimatpåverkan på vår planet. Det är dessutom väldigt roligt att få vara med i det här projektet, det tillför en extra guldkant i arbetet med att uppföra en ny hållbar skola.

Johan Ekström, Projektchef på Hemsö
Skisser som tagits fram i planeringen av återbrukskonsten på Ektorps skola.

För oss som har arbetat med återvunna material under så lång tid är det extra roligt att än en gång få bidra med utsmyckningar till en ny skola med återanvänt material från den gamla skolan. Förutom att det är ett roligt och spännande uppdrag känns det bra att visa hur fint det kan bli.

Jonas Torstensson, designer och konstnär på Torstensson Art & Design

När skolan är klar kommer den inte bara att vara fylld med vacker återbrukskonst, byggnaden kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Guld.

Återbrukskonsten kommer att vara klar till sommaren 2025. Så håll ögonen öppna för en skolgård med en rolig grind och en skulptur, sittmöbler gjorda av gamla plintar och en takkrona av rep från gymnastiksalen. Det kommer att vara som att gå runt i ett konstverk varje dag.

Om Ektorps skola
Hemsö utvecklar en ny kommunal förskola och grundskola i Ektorp i Nacka för 900 elever samt en fullstor idrottshall. De nya lokalerna ersätter nuvarande Ektorps skola som ägs sedan tidigare av Hemsö. Ett nytt 25-årigt hyresavtal har tecknats med Nacka kommun för både skollokaler och idrottshall om totalt cirka 10 000 kvadratmeter. Skolan blir klar för inflyttning till sommaren 2025.

Hemsö gillar konst!
Vi har återbrukskonst på Stavsborgsskolan i Nacka, även detta framtaget tillsammans med Torstensson Art & Design. Läs mer om det här: Konstverk på Stavsborgsskolan – Hemsö (hemso.se)

Kontakt

Johan Ekström

Projektchef

08-501 170 83 Skicka e-post

Åsa Thoft

Åsa Thoft

Kommunikationschef

08-501 170 57 Skicka e-post

Om Torstensson Art & Design

  • är en design- och arkitektbyrå som startade sin verksamhet 1985.
  • har sedan 1991, när Jonas Torstensson tog fram designklassikern Stumpastaken tillverkad av returaluminium, haft miljöarbetet som en ständig följeslagare.
  • har en bred kompetens inom design, arkitektur, inredning, konst, grafisk form, projektledning, biologi och miljö. 
  • skapar lösningar som inkluderar helheten. De är framtagna för att vara hållbara över tid och minimera belastningen på miljön och klimatet.
  • utseddes till Årets Företagare i Lidingö 1997.
  • började jobba med återbruk av byggmaterial under 2020.